Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mennyi egyen a kutya?

2008.08.20

Mennyit egyen a kutya?

A  kutyáknak kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, igényeiknek megfelelő tápanyagokat és energiát kell kapniuk.

A kutya energiaszükséglete függ a méretétől és attól, mennyit mozog naponta. Ugyancsak figyelembe kell venni a kutya adott életszakaszát - a fiatal, idős, vemhes, vagy szoptató kutyák szükséglete eltér.

 

A kutyák mérete a következő lehet:

- kis termetű kutyák (pl. foxterrier, whippet, cocker spániel, tacskó, beagle): súlyuk max. 11,5 kg, marmagasságuk max. 28 cm (megkülönböztetünk mini ebeket is, ezek súlya sok esetben a 3 kg-ot sem éri el, ilyen pl. a csivava, yorkshire terrier, máltai selyemkutya, törpe spicc, stb.)

 

 

 

 

- közepes termetű kutyák (pl. corgi, bullterrier, uszkár, puli, berni pásztorkutya, agarak): súlyuk 11,5-30 kg között van, marmagasságuk 38-68,5 cm

 

 

 

 

 

 

- nagy termetű kutyák (pl. boxer, ír szetter, skót juhászkutya, briard, stb.): súlyuk 30-45 kg, marmagasságuk 53,5-70 cm

 

 

 

 

 

 

- óriás fajták (pl. masztiffok, komondor, bernáthegyi, angol véreb, stb.): súlyuk min. 45 kg (de lehet akár 70 kg is!), marmagasságuk 68,5-86,5 cm

 

 

 

 


1. Keveset mozgó felnőtt kutyák

a.) Napi egy óránál kevesebbet mozgó kis méretű kutyák

Az ilyen típusú kutyák napi energiaigénye mérettől függően 110-620 kalória. Mivel a kutya keveset mozog, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápláljuk túl, ebben az esetben ugyanis könnyen elhízhat. Ajánlott a napi mozgás időtartamának növelése is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még az azonos súlyú és mozgásigényű kutyák energiaigénye sem egyezik meg.
b.) Napi egy óránál kevesebbet mozgó közepes méretű kutyák

Méretétől függően a fenti csoportba tartozó kutya napi energiaigénye 620-1230 kalória. Mivel a kutya keveset mozog, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápláljuk túl, ebben az esetben ugyanis könnyen elhízhat. Ajánlott a napi mozgást időtartamának növelése is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még az azonos súlyú és mozgásigényű kutyák energiaigénye sem egyezik meg.


c.) Napi egy óránál kevesebbet mozgó nagy méretű kutya

Ezeknek a kutyáknak mérettől függően legalább napi 1230 kalória tartalmú táplálékot kell magukhoz venniük. Ebben a csoportban nagyon nagy eltérések lehetnek a kutyák egyéni energiaigénye között, például egy körülbelül 90 kg súlyú óriás naponta 3500 kalóriát igényel. Mivel a kutya keveset mozog, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápláljuk túl, ebben az esetben ugyanis könnyen elhízhat. Ajánlott a napi mozgást időtartamának növelése is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még az azonos súlyú és mozgásigényű kutyák energiaigénye sem egyezik meg.


2. Közepesen sokat mozgó felnőtt kutyák


a.) Napi 1-2 órát mozgó kis méretű kutyák

Egy átlagos kutyának a napi 1-2 óra mozgás éppen megfelelő. Ennyi mozgással kis méretű kutyánk napi energiaigénye 125-700 kalória között van, méretétől függően. Ugyanakkor hideg időben tanácsos az energia-bevitelt növelni, mivel hidegben nő az állandó testhőmérséklet fenntartására fordítandó energia mennyisége.


b.) Napi 1-2 órát mozgó közepes méretű kutyák

Ezek a kutyák naponta körülbelül 700-1400 kalóriás energia-bevitelt igényelnek, méretüktől függően. A napi energia-bevitelt hideg időben növelni kell, különösen akkor, ha a kutya fűtetlen kutyaólban, a szabadban alszik, mivel hidegben nő az állandó testhőmérséklet fenntartására fordítandó energia mennyisége.


c.) Napi 1-2 órát mozgó nagy méretű kutyák

Egy napi 1-2 órát mozgó nagy testű kutya minimális napi energiaigénye 1400 kalória, de ettől kutyánk valós igénye nagy mértékben eltérhet, egy 90 kg súlyú óriás például csaknem napi 4000 kalóriás energia-bevitelt igényel. Hideg időben tanácsos az energia-bevitelt tovább növelni, mivel hidegben nő az állandó testhőmérséklet fenntartására fordítandó energia mennyisége.


3. Napi 2-3 órát mozgó felnőtt kutyák


a.) Kis méretű kutyák

A fenti kategóriába tartozó kutyák mérettől függően naponta 150-840 kalória bevitelét igénylik. A napi 2-3 óra mozgás meghaladja a kutyák átlagos mozgásigényét, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük kutyánk súlyát és kondícióját, és az eredmények alapján szükség esetén változtassunk az étrendjén.


b.) Közepes méretű kutyák

Ennyi, az átlagosnál több mozgás esetén közepes méretű kutyánk napi energiaigénye 840-1680 kalória. Fontos a kutya súlyát és kondícióját rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén változtatni az étrendjén.
c.) Nagy méretű kutyák

Ilyen mozgás mellett nagy méretű kutyánk minimális napi energiaigénye 1680 kalória, de ez a különböző fajtáknál nagy eltérést mutathat. Fontos a kutya súlyát és kondícióját rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén változtatni az étrendjén.


4. Sokat mozgó felnőtt kutyák

Azokat a kutyákat soroljuk ebbe a kategóriába, melyek nagyon aktívak, és gyakorlatilag egész nap mozgásban vannak. Energiaigényük a közepesen sokat mozgó kutyákét minimum 40%-kal meghaladja. Azon kutyák esetében, melyek kedvezőtlen körülmények, illetve időjárási viszonyok között élnek, az energiaigény még nagyobb. Tanácsos a táplálék nagy részét este, egy kis pihenő után a kutyának adni, a maradékot pedig a munka előtt kell odaadni az állatnak. Nagyon fontos, hogy rengeteg friss vizet kapjon a kutya.


5. Idős kutyák

Ahogy a kutyák öregszenek, energiaigényük csökken. Ez elsősorban a mozgásigény csökkenése miatt következik be, de testfelépítésük is változik az öregedéssel.

A kis méretű kutyák 9-10 éves koruktól tekintendők öregnek, ilyenkor 100-560 kalóriát kell kapniuk naponta.

A közepes méretű kutyák 7-8 éves koruktól számítanak öregnek, napi energiaigényük ilyenkor 560-1120 kalória.

A 7-8 éves koruktól öregnek tekintett nagy méretű (25-50 kg) kutyák napi energiaigénye 1120-1880 kalória.

Az óriás kutyák (50 kg-nál súlyosabbak) már 5-6 éves korban öregnek számítanak, napi kalóriaigényük méretüktől függően legalább 1880 kalória.

Az öreg kutyáknak gyakran nincs étvágyuk, így csökkent energiaigényük ellenére is alultápláltak. A nekik legmegfelelőbb eledel az általuk kedvelt ízű, könnyen emészthető, de kevésbé tápláló eledel. Ugyancsak fontos, hogy a csökkentett energiatartalom mellett a tápanyagok megfelelő mennyiségben és arányban legyenek meg az eledelben. Szerencsére kaphatók erre a célra kifejlesztett eledelek.


6. Vemhes kutyák

A vemhes kutyák csak minimális energiatöbbletet igényelnek a vemhesség első kétharmadában (5-6 hét). Ennek oka, hogy ebben az időszakban a magzatok lassan növekednek. A növekedés nagy részben az utolsó 3 hétben történik, ebben az időszakban hetente 15%-kal tanácsos növelni az energia-bevitelt, így az ellés előtt már 50-60%-kal több energiát kell naponta bevinni, mint normális körülmények között.


7. Szoptató kutyák

A szoptatás jelenti valamennyi életszakasz közül a legnagyobb igénybevételt. Az energia-bevitelt a kutya méretétől és a kölykök korától függően kell növelni, de amikor a szoptatás a legmagasabb szintet eléri, a kölykök 4 hetes korában, a szuka energiaigénye akár a normális négyszerese is lehet. Ezért ebben az időszakban nagyon ízletes, könnyen emészthető, koncentrált eledelt kell kapnia, illetve egész nap lehetőséget kell biztosítani neki az evésre. Nagyon fontos az is, hogy elegendő friss vizet kapjon, hogy a tejelválasztással veszített sok folyadékot pótolni tudja.